Televisieuitzendingen en films

Sterrenkindjes

 
 Koppen(één) - 4 november 2011

“Noah was een perfect mensje, tien vingertjes, tien teentjes. Door bloedklonters in de placenta is hij na 20 weken in mijn buik gestorven. Maar het ergste is dat hij op papier niet heeft bestaan. We hebben niets van hem.” Het maakt Ilse Luypaert, de mama van Noah, nog altijd boos. “We hebben geen overlijdensakte en geen recht op bevallingsrust.” Noah ligt noodgedwongen 15 kilometer van thuis begraven omdat in hun gemeente geen zogenaamde “sterretjesweide” is.

Elke gemeente moet nochtans zo’n “sterretjesweide” op haar kerkhof voorzien, voor kindjes die de wettelijke grens van 180 dagen of 26 weken zwangerschap niet halen. Maar in de praktijk heeft maar 1 op de 3 gemeenten zo’n weide. “Waarom volgt België de Wereldgezondheidsorganisatie niet? Die erkent elk kindje dat minstens 500 gram weegt bij de geboorte,” vraagt Katelijne Vuerstaek van de belangenvereniging Met Lege Handen zich af.

“Ik voelde me heel leeg na de bevalling. En gefaald als mama,” vertelt Nele, de mama van Janne. “Ons Janne is gestorven omdat de navelstreng rond haar halsje zat.” Stijn en Nele Ilsen kozen voor crematie en uitstrooiing op zee. Ze komen er vaak met hun drie andere kinderen ballonnen oplaten. “Senne vraagt hoe die ballonnen dan bij zijn zusje in de hemel geraken. Daar heb je geen antwoord op. Maar we praten heel bewust over haar, zo is ze er altijd een beetje.”

 Klik hier om deze aflevering te bekijken.
 
 
Als het geen leven wordt
Panorama(Canvas) - 12 januari 2012
 
Een reportage van Ludo Penninckx die dankzij onder andere de actieve medewerking van Cozapo en haar leden mogelijk werd gemaakt.

Wat doe je als je dolgraag een kind wil maar tijdens de zwangerschap te horen krijgt dat het met een zware handicap door het leven zal moeten? Er zijn al vaker reportages geweest over mensen die de moeilijke beslissing namen om door te gaan, om te proberen hun kind, mét handicap, toch nog een waardig leven te geven. Mensen die ervoor kozen de zwangerschap af te breken komen zelden in beeld. Panorama volgde enkelen van hen in de verscheurende keuze tussen een leven vol hindernissen en de dood.

Klik hier voor het bekijken van de reportage.
 
 
Hotel Panorama
Panorama(Canvas) - 05 juli 2012
 
Gasten uit de afgelopen jaargang komen bij gastvrouw Phara vertellen hoe het hen sinds de uitzending is vergaan en wat er sindsdien in hun sector is veranderd. Je hoort hoe het nu is met de klokkenluiders van Hazodi, je verneemt hoe de stevia-markt geëvolueerd is, of Uplace er nu snel zal komen, en hoe ruim de gemiddelde Vlaming in de toekomst gaat wonen. Kortom, Hotel Panorama raapt de losse eindjes uit het afgelopen Panorama-seizoen op.

Te gast in Hotel Panorama bij Phara: Prof. Jan Geuns (faculteitbiologie KULeuven), Vera Vrancken (klokkenluider Hazodi), Diane Reynders (Comité P),Prof. Brice De Ruyver (Criminologie UGent), Prof. Paul Ponsaers (Criminologie UGent), Philippe Muyters (Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening), Xaveer De Geyter (architectXDGA) & Ilse Degerickx (Cozapo).

 
 Klik hier voor het bekijken van de reportage.
 
 


 
 The disappearance of Eleanor Rigby
 Drie films geregisseerd door Ned Benson
 
Het uit elkaar groeien van een koppel na de dood van hun baby, ervaren door de ogen van de man(Him) en gezien vanuit de vrouw(Her). Ieder zijn eigen waarheid.

1) The disappearance of Eleanor Rigby: Him(2013)
2) The disappearance of Eleanor Rigby: Her(2013)

In 2014 kwam de derde film uit.  De twee films, Him en Her, werden in elkaar geschoven tot één versie.
3) The disappearance of Eleanor Rigby: Them(2014)

 
Klik hier voor meer uitleg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Disappearance of Eleanor Rigby: Them Poster